11. 12. 2012.

The Killers - Battle Born

Label: Island, Vertigo

2012

Peti album za momke iz Las Vegasa najavljen je kao povratak korenima, povratak pesmama koje muzički i tekstualno predstavljaju ‘Battle Born’.


Od prve pesme The Killers kao da nisu bend koji je izdao synth-pop album ‘Day & Age’ iz 2008 godine. U pesmi “Flesh and Bone” synth elementi su i dalje prisutni ali podjednako sa gitarama koje ovaj Indie-rock bend vraćaju u muzičke vode gde su bili sredinom prošle decenije. Druga pesma “Runaways” je prvi singl sa albuma i ona vas prosto “navlači” na ovaj album što zbog teksta koji opisuje priču dvoje mladih koji beže od kuće zbog svoje ljubavi, što zbog predivnog refrena i gitare Dave Keuning-a koja pesmu podiže na veći nivo, od obične hit pesme pravi mali film u glavi slušaoca i kao svaka dobra priča ostavlja nas sa pitanjem šta je bilo dalje...
"The Way It Was" spušta intenzitet koji je visoko zbog prethodnih pesama i kao da nas priprema za sledeću "Here with Me"  baladu u kojoj je glas Brandon Flowers-a u prvom planu dok ostatak benda tiho i lagano prati pevača u pesmi čiji text slavi ljubav.
Peta pesma “A matter of time” nas vraća u Indie-rock zvuk a "Deadlines and Commitments" sporija od prethodne sa dominacijom sintisajzera podseća na rani Depeche Mode. 
Drugi singl “Miss Atomic Bomb” ponovo vraća ovaj album u rock vode a tekst vas uvlači u priču koju Flowers maestralno prezentuje svojim glasom. Singl verzija ove pesme je malo drugačija od album verzije.
The Rising Tide” muzički odlazi u vreme osamdesetih i podseća na uzore The Killers, bendove kao The Smiths, New Order, Spandau Ballet.
Deveta pesma “Heart of a Girl” još jedna je u nizu balada dok sledeća "From Here On Out" podiže raspoloženje veselim ritmom i gitarom koja odiše country western stilom.
Balada "Be Still" remeti koncepciju ovom albumu i previše spušta raspoloženje. Poslednja pesma “Battle Born” po kojoj album i nosi naziv nastavlja u sporijem ritmu i pomalo kvari utisak o ovom gitarski orijentisanom albumu. Ako ste ljubitelj sporijih pesama The Killers druga polovina ‘Battle Born’ je za vas.



Za nekog ko ne uživa previše u muzici koju prave ova četiri momka iz Las Vegasa, The Bettle born uspeva da mi održi pažnju od početka do kraja. Previše je balada za 50 minuta muzike koju The Killers nude ali su svakako opravdali svoju najavu da se vraćaju korenima. Na albumu se ističe odličan vokal Brendana Flowersa koji je i glavni textopisac benda i ko autor je svih pesama. Takođe za pohvalu su odlični textovi
čija tema je ljubav, ali Flowers kao narator vam u svakoj od pesama predstavlja priču koju hoćete da čujete iznova.

The Killers su i dalje veoma komercijalan bend ali ovog puta ostaju dosledni muzičkom pravcu koji ih je i proslavio i elektro rock experimente sa prošlog albuma ostavljaju drugima.




Нема коментара:

Постави коментар