20. 2. 2015.

Nepoznata istorija alternativnog rock-a: The No WTO Combo #blog

Malo poznat album 'Live from the Battle in Seattle' nastao je u znak podrške protestima koji su se desili u Sijetlu 1999. 'Battle Of Seattle' kako je ovaj događaj poznatiji je nezvanično i ozbiljan početak antiglobalizacije.

Grupu su nazvali The No WTO Combo a sastavljena je od članova bendova: Nirvana/Sweet 75, Soundgarden i The Dead Kennedys.



Politički aktivan Krist Novoselic (ex-Nirvana), tada u Sweet 75, se udružio sa svojim prijateljima Kim Thayil-om (gitarista Soundgarden) i Jello Biafra-om (vokal). Na bubnjvima je bila Gina Mainwal (tada u Sweet 75). Plan je bio da održe koncert podrške protestima protiv Samita Svetske Trgovinske Organizacije. Koncert je trebao da se održi dan pre samita ali je policija otkazala sva dešavanja. Usledili su masovni protesti građana, ne zbog otkazanog koncerta već zbog okupljanja WTO (World Trade Organization). Protesti su se desili 30. novembra a koncert koji je trebao da bude održan dan pre pomeren je za 1. decembar.

Od pet odsviranih, samo dve su nove pesme "New Feudalism" i "Electronic Plantation", "Let's Lynch the Landlord" je čuveni The Dead Kennedys hit a "Full Metal Jackoff" je iz repertoara drugog Biafrinog benda D.O.A. Uvodna "Battle in Seattle" je nastala te noći na koncertu.

U klipu ispod možete videti snimke sa koncerta izmontirane sa snimcima protesta. Koncert je održan u Showbox Theatre u Sijetlu dok su se na ulicama i dalje borili protestanti protiv policije koja je na njih bacila tonu suzavca.

Нема коментара:

Постави коментар